Max Book, soloutställning med expressiva och monumentala målningar

Max Book, Soloutställning, BeHillys vägg av trög flod, 15 juni – 31 juli, 2024

Max Book uppmärksammades på 1980-talet för sina mörka, uttrycksfulla och monumentala målningar. Han har länge ansetts vara en av sin generations mest hyllade och skickliga målare i Sverige. Som målare har Book utvecklat ett unikt och experimentellt bildspråk som blandar färg, inklistrade collage, graffitiinfluenser, märkliga tecken och motsägelsefulla föremål i sitt arbete.
Mest känd är Max Book för sina mörka, expressiva och monumentala målningar med inspiration hämtad från filmer, science fiction och action. Han var professor i måleri vid Konstakademien i Stockholm, 1995-2000.

Han var på 1980-talet med i konstgruppen Ibid ihop med bland andra Jan Håfström, Håkan Rehnberg och Johans Scott, och grundade Waldagruppen med bland andra Eva Löfdahl och Stig Sjölund. Han kallas ofta en av “postmodernismens främsta målare”, och har haft ett stort antal mycket uppmärksammade utställningar.

Representerad på bland annat Nationalmuseum i Stockholm, Göteborgs museum, Norrköpings Konstmuseum och Moderna Muséet i Stockholm.

Max Book har ställt ut på bland annat International Artists, P. S. 1, New York, Art Cologne i Köln, Modern Museet, Stockholm, Forum, Zürich, World’s End i Köpenhamn, ASF Gallery, New York, Centre Culturel Suedois, Paris. Norrköpings Konstmuseum, Horsens Konstmuseum i Danmark, Lunds Konsthall, Sundsvalls Museum, Liljevalchs Konsthall, Galleri Magnus Karlsson, Galleri Engström, Norrköpings Konstmuseum, Forum, Zürich, Künstlerhaus Bethanien, Berlin. Malmö Konsthall, Kunst RAI, Amsterdam, ARCO, Madrid, Rooseum, Malmö, Konstant 90, Leningrad och Prins Eugens Waldemarsudde.

“Han ser i grunden ingen motsättning mellan naturen och kulturen, ett synsätt som medfört att hans bilder infiltrerats av motiv ur populärkulturens rekvisitaförråd. Något, rent måleri har det aldrig varit fråga om, och det understryks av fragmenten av masonit och allehanda skräp som hans 80-talsmåleri är fullt av. Hans bilderna utgår från en oljig, mörk fond som interpunkteras av skimrande stoftmoln och enstaka ljusblixtar. Intrycket är nästan överväldigande, men man slås samtidigt av att de ljusfenomen som han återskapar lika väl kan härröra från en personligt förankrad upplevelse av det nordiska nattlandskapet som av visuella minnen av nyhetsreportagen från det bombhärjade Bagdad eller Belgrad”,
skriver Konstlexikonet Amanda.

BeHillys vägg av trög flod
Max Book
15 juni – 31 juli

error: Content is protected !!